Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αποτελεί ζητούμενο διεθνώς με τις προηγμένες χώρες να έχουν προχωρήσει εδώ και δεκαετίες στη λήψη μέτρων που ενισχύουν τη μόνωση των κτιρίων εξοικονομώντας ενέργεια. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας στη χώρα μας από το Νοέμβριο του 2010 ζητείται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κάθε κτιρίου που πωλείται ή ενοικιάζεται (Φεβρουάριος 2011).

Η θερμική και οπτική άνεση των ενοίκων ενός σπιτιού εξασφαλίζει άνετη διαβίωση και ταυτόχρονα επιτυγχάνει την εξοικονόμηση ενέργειας. Η θερμική άνεση επιτυγχάνεται με τη θερμομόνωση της τοιχοποιίας και των τοιχίων, του δώματος, της πυλωτής (εφόσον υπάρχει) και των κουφωμάτων, ενώ η οπτική άνεση, η οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και η εξασφάλιση απαραίτητου φωτός για την απρόσκοπτη εργασία μέσα σ’ ένα κτίριο, επιτυγχάνεται μέσα από τα διάφανα ανοίγματα του χώρου, δηλαδή τα κουφώματα, τα οποία σ’ ένα συμβατικό σπίτι καλύπτουν περίπου το 8 με 10% της συνολικής εξωτερικής του επιφάνειας (του κελύφους).

Σ’ ένα παλιό σπίτι, η παρέμβαση στις απώλειες θερμότητας και η ενίσχυση της ενεργειακής του απόδοσης μπορεί να γίνει αναδρομικά και αφορά στη μόνωση των όψεων, του τοίχου και των κουφωμάτων. Η αντικατάσταση των κουφωμάτων, τα οποία ευθύνονται για το 40% περίπου της θερμικής απώλειας ενός σπιτιού, είναι η πιο γρήγορη, εύκολη και οικονομική λύση, η οποία μάλιστα αποδίδει εξαιρετικά, εφόσον επιλεγούν τα κατάλληλα υλικά και γίνει σωστή τοποθέτησή τους.

Όλα τα σύγχρονα κουφώματα της EFALOUMIL, εξασφαλίζουν την απαραίτητη θερμομόνωση δεδομένου ότι έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές, συμβάλλοντας άμεσα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Επιπλέον των κουφωμάτων, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι υαλοπίνακες, διπλοί ή και τριπλοί – ανάλογα με το ψύχος στο οποίο εκτίθεται το κτίριο – και οι εξωτερικές κινητές μονώσεις, όπως τα ρολά, τα παντζούρια, κ.ά..

Από τους υαλοπίνακες (παράθυρα, τζάμια) χάνεται θερμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες ή εισέρχεται θερμότητα κατά τους καλοκαιρινούς, θερμούς μήνες. Η αντικατάσταση των κοινών υαλοπινάκων με ενεργειακούς, αποδοτικούς συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ενός κτιρίου χωρίς σημαντική δαπάνη. Στη χώρα μας, ήδη από το 1979 έχει επιβληθεί η χρήση διπλών υαλοπινάκων. Ωστόσο, σήμερα είναι επιβεβλημένη η αντικατάσταση των παλιών διπλών τζαμιών με νέα, αποδοτικά, ενεργειακά διπλά τζάμια, τα οποία μαζί με τη βελτιωμένη ποιότητα των κουφωμάτων, θα εξαλείψουν τις διαρροές αέρα, θα προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία, θα δεσμεύσουν την απαραίτητη θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου και εν τέλει, θα μειώσουν δραματικά το κόστος για θέρμανση το χειμώνα ή ψύξη το καλοκαίρι, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα θερμική άνεση και πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Θερμομονωτικά κουφώματα

Η θερμομονωτική ικανότητα ενός κουφώματος αναφέρεται ως θερμοπερατότητα, η οποία συμβολίζεται από τους κατασκευαστές με τα γράμματα K ή U. Στη συνολική θερμομονωτική ιδιότητα του κουφώματος συμβάλλουν και τα εξαρτήματα που το απαρτίζουν, τόσο τα εξαρτήματα στήριξης, που σφραγίζουν το κούφωμα στα ανοίγματα και επιπλέον βοηθούν στη σωστή του χρήση αλλά και άλλα εξαρτήματα στεγανότητας, όπως τα περιμετρικά λάστιχα. Ωστόσο, οι ιδιότητες ακόμη και του πλέον θερμομονωτικού κουφώματος δε θα μπορούσαν να αποδώσουν παρά ελάχιστα, αν το κούφωμα δεν τοποθετηθεί σωστά. Μετά την τοποθέτηση, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις και να διορθωθούν.

Θερμομονωτικοί υαλοπίνακες

Σήμερα διατίθεται ένα σημαντικό εύρος ενεργειακά αποδοτικών υαλοπινάκων που εξυπηρετούν όλα τα είδη κτιρίου, ανάλογα με τη χρήση και το μέγεθός τους, αλλά και το κόστος που μπορεί να διαθέσει ο ενδιαφερόμενος πελάτης. Μονοί, διπλοί, διπλοί χαμηλής εκπομπής, ηχομονωτικοί – ηχοαπορροφητικοί, θερμομονωτικοί υαλοπίνακες για όλες τις λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις ενός σπιτιού, προσφέρουν πληθώρα επιλογών εξοικονομώντας εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θερμικής άνεσης στο εσωτερικό του σπιτιού. Ο ενδιαφερόμενος πελάτης θα πρέπει να ρωτήσει και να ενημερωθεί για όλες τις επιλογές που του προσφέρονται ώστε να επιλέξει την κατάλληλη για τις ανάγκες του σπιτιού και των ενοίκων του. Είναι βέβαιο, ότι το κόστος της αρχικής επένδυσης θα αποσβεστεί τάχιστα από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί.

Σχετικές αναρτήσεις