Υπάρχουν σίγουρα αρκετές επιλογές υλικών για παράθυρα και πόρτες. Πού όμως υπερέχει το αλουμίνιο; Καταρχήν, το αλουμίνιο αποτελεί ένα μέταλλο με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, το οποίο έφερε την επανάσταση σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς. Αν και πολύ πιο ελαφρύ από άλλα μέταλλα, διαθέτει πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές και γι΄αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον στην πολύ απαιτητική αεροναυπηγική. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτικό απέναντι σε πολλές μορφές διάβρωσης και απαιτεί σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης.

Επιπλέον, το αλουμίνιο αποτελεί το 3ο πιο συχνό στοιχείο στο φλοιό της γης. Αποτελεί ένα «πράσινο» υλικό, που έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται για πάντα, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του, χωρίς κάποια ποιοτική υποβάθμιση. Η ενέργεια που απαιτείται για την ανακύκλωση του είναι μόλις το 5% εκείνης που καταναλώνεται για την αρχική παραγωγή του, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο πράσινα υλικά στον οικοδομικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι τα εξής:

Μεγάλη αντοχή

Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν πόρτες και παράθυρα με υψηλή στιβαρότητα και συνεπώς αυξημένη ασφάλεια και αντοχή στο χρόνο. Ακόμη, σε περίπτωση μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών, δεν παραμορφώνονται σε βάθος χρόνου, γεγονός πολύ σημαντικό για περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Γι’ αυτό προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια διαστάσεων, η οποία παραμένει αναλλοίωτη και δεν κινδυνεύει από την επίδραση των συστολοδιαστολών. Έτσι, πετυχαίνουμε μέγιστη στεγανότητα και τέλεια επαφή της κάσας με το φύλλο του κουφώματος.

Επίσης, η στιβαρότητα των κουφωμάτων αλουμινίου επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων για μέγιστο φυσικό φωτισμό, χωρίς τον κίνδυνο να λυγίσουν και να στραβώσουν τα κουφώματα, όπως συμβαίνει συχνά με άλλα, πιο αδύναμα, υλικά. Ακόμη και με πολύ λεπτά προφίλ, ένα δίφυλλο κούφωμα αλουμινίου μπορεί να «σηκώσει» πάνω από 1000 κιλά!

Ασφάλεια

Τα κουφώματα αλουμινίου, χάρη στην ανθεκτική και συμπαγή κατασκευή τους, προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας και αποτρέπουν παραβιάσεις από επίδοξους διαρρήκτες.
Καθώς είναι ιδιαίτερα στιβαρά, συνεργάζονται αποτελεσματικά με πληθώρα μηχανισμών & εξαρτημάτων που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο της ασφάλειας.

Αισθητική

Τα κουφώματα αλουμινίου, χάρη στην ανθεκτική και συμπαγή κατασκευή τους, προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας και αποτρέπουν παραβιάσεις από επίδοξους διαρρήκτες.
Καθώς είναι ιδιαίτερα στιβαρά, συνεργάζονται αποτελεσματικά με πληθώρα μηχανισμών & εξαρτημάτων που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο της ασφάλειας.

Θερμομόνωση

Πολλές φορές λέγεται ότι τα κουφώματα αλουμινίου υστερούν στη θερμομόνωση, γεγονός που αποτελεί έναν… μύθο! Η πρόοδος της τεχνολογίας και η συνεχής έρευνα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία κουφωμάτων αλουμινίου με πολύ υψηλές επιδόσεις μόνωσης.

Τα κουφώματα αλουμινίου όταν ενισχυθούν με ειδικά μονωτικά πολυαμίδια, μπορούν να προσφέρουν επίπεδα θερμομόνωσης κατάλληλα ακόμη και για παθητικά κτίρια μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Σε συνδυασμό με υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή τζάμια υψηλής θερμομόνωσης, ένα κούφωμα αλουμινίου «θωρακίζει» το σπίτι σας απέναντι στις ανεπιθύμητες θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος, χειμώνα-καλοκαίρι. Επιπλέον, χάρη στη χρήση προηγμένων ελαστικών στεγάνωσης, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ακόμη και οι ψυχροί βόρειοι άνεμοι, χωρίς κίνδυνο τα παράθυρά σας να μπάζουν.

Τέλος, η πολύ υψηλή ανακλαστικότητα που έχει το αλουμίνιο ως υλικό, «αποκρούει» την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνει τη θερμότητα που απορροφούν τα κουφώματα σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Άλλωστε, γι΄αυτό γίνεται ευρεία χρήση περσίδων σκίασης από αλουμίνιο στα κελύφη των κτιρίων.

Ηχομόνωση

Η ηχομόνωση αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά κατά την επιλογή κουφώματος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται σε αστικά περιβάλλοντα με υψηλή ηχορύπανση.

Για το λόγο αυτό γίνονται έλεγχοι και πιστοποιήσεις αναφορικά με το βαθμό ηχομόνωσης που προσφέρουν τα παράθυρα και οι πόρτες. Τα ποιοτικά στεγανωτικά ελαστικά που εφαρμόζει η EFALOUMIL εσωτερικά και περιμετρικά των συστημάτων της, καθώς και το ερμητικό «σφράγισμα» των κουφωμάτων της κατά το κλείδωμα, χωρίς την ύπαρξη κενών από όπου μπορεί να διαπεράσει ο ήχος, προσφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης.

Φυσικά, όπως και στη θερμομόνωση, ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση της ηχομείωσης είναι τα τζάμια που θα τοποθετηθούν στο κούφωμα. Για παράδειγμα, ένα τριπλό τζάμι προσφέρει ασύγκριτα υψηλότερη ηχομόνωση σε σχέση με ένα απλό μονό τζάμι.

Σχετικές αναρτήσεις